Home > Editorial > Numerologia

Numerologia

March 9th, 2009

“Alarmant de nebunatec in abordarea adevarului, creierul tau manipuleaza, deformeaza si cenzureaza evidentele pentru a forma o versiune mai acceptabila pentru sine – a realitatii.”
(Cordelia Fine demonstreaza asta in cartea sa “A Mind on its own”)

Din cartea psiholoagei australiene Cordelia Fine aflam cateva lucruri nu tocmai imbucuratoare despre creierul umau – vezi detaliile mai jos. Intre altele, vedem ca creierul este – prin definitie si din inertie – incapatanat pana la prostie – ba si mai departe. Deci nu trebuie sa va surprinda ca acum scriu un al patrulea editorial avand ca tinta o forma de superstitie, desi primele trei au avut impact zero. Irationalul este in ofensiva victorioasa pe toate liniile. Chiar in timp ce compun acest editorial am primit informatii despre clarvazatoarea oarba Baba Vanga din Bulgaria si prezicerile ei sumbre. Un fel de Nostradamus mai nou dar la fel de apocaliptic ca primul. Acelasi principiu – lucruri rele se intampla tot timpul, trebuie sa spui ca vin timpuri grele. Asa va fi, detaliile le potrivim noi pe urma.

Dar acum vom vorbi despre o forma pretentioasa, matematica, de superstitie care vrea neaparat sa para o stiinta: Numerologia.

Ca intotdeauna, voi fi complet sincer cu voi – intentia mea este de a anihila aceasta pseudo-stiinta despre care scriu coplesit de sentimente negative – e un caz de prejudecata impotriva prejudecatii. Dar asta ma priveste personal – daca nu-mi place, de ce nu scriu despre altceva? In fond tot proiectul Info Kappa este ceva auto-asumat si este neindoielnic ca lumea ar functiona la fel si fara IK. Nu lumea mea , insa, pentru mine este ceva important si eu scriu din convingere. In fond, asa cum am spus, am mai scris impotriva unor lucruri care nu imi plac – a mai fost Astrologia (IK 209 si 210) si Superstitiile (IK 324) editoriale care au aparut si duse au fost, nimeni, niciodata nu mi-a spus ca a gandit la astea si si-a dat seama ca sunt niste lucruri daunatoare, nu niste jucarii nevinovate cu ajutorul carora pot fi rezolvate probleme irezolvabile si pot fi mutati banii din buzunarele noastre in buzunarele unora care spun lucruri extrem de diferite de adevar pentru care nimeni nu este cu adevarat responsabil, Nimeni nu mi-a multumit pentru eliberarea de tirania horoscopului. Numerologia este cel mai pretentios si increzut coprodus al ideii ca trebuie sa promiti cat mai convingator si ca a promite este o arta esentiala, dar a te tine de cuvant nu este necesar fiindca pana atunci tot uita lumea. Ati vazut voi astrolog sau ghicitoare adusi in fata legii, reclamati pentru preziceri mincinoase? Important este sa dai o solutie imediata si sigura, linistitoare care pune botnita intrebarilor indisciplinate. Ca sa ne referim la cartea lui Nassim Nicholas Taleb “Lebada Neagra” care v-am prezentat-o foarte recent, numerologia este una dintre metodele pe care le folosesc oamenii ca sa emigreze din Extremistanul nesigur si impredictibil in Mediocristam unde lucrurile sunt calme si bine stiute si gandirea gaseste certitudini la tot pasul.

Mirarea mea fost una cantitative – am lucrat repede si am parcurs mult material pe Internet, Numerologia are pozitia, statutul si prestigiul de inividiat ale unei adevarate stiinte, cu multe carti publicate, mii de articole de sustinere si forumuri de discutii pasionate, personalitati care iti spun ca sunt dominante, mari experti, lucrurile par in general pozitive; miroase puternic a mema cu radacini adanci. Numerologia nu pare sa aiba grija fondurilor pe timp de criza si pare la fel de prospera si populara ca tot domeniul asta. Forta irationalului este coplesitoare, siguranta cu care ni-se toarna ineptii este uluitoare, impertinenta sa e dezarmanta. Data nasterii tale spune cum esti si ce vei pati, literele numelui tau (atentie! intai separat vocalele si consoanele, pe urma toate impreuna) transpuse in numere dupa reguli stricte vor arata ce hram porti si ce vei face in viata. Te miri ca asta nu s-a aplicat unor copilasi in aparenta nevinovati ca Iosif Djugasvili nascut la 18 decembrie 1878, Adolf Schickelgruber nascut la 20 aprilie 1889 sau Mao Tse Tung nascut la 26 decembrie 1893 – s-ar fi vazut ca baietii astia se vor tine de rele si s-ar fi luat masuri; istoria ar fi mers ceva mai lin, poate. Dar desigur au fost probleme datorita faptului ca numele au fost in scrise cu litere gruzine, latine (germanice) si chinezesti, respectiv. Tot numerologia poate sa-ti spuna daca sa te mariti/insori cu cutare persoana, nu care cumva sa fiti incompatibili oricat de bine va intelegeti sentimental, sexual, cultural si gastronomic – adevarul e in numere – si daca numerele destinelor voastre se bat cap in cap – tot ajungeti la cearta si divort.

Gasiti sute de experti care va explica asta in detaliu – desigur si in limba romana. Puteti participa voi insiva la un curs – si numerele nu vor mai avea secrete pentru voi si veti va veti cunoaste propria personalitate precum si trecutul, prezentul si viitorul – acesta din urma fiind cel mai interesant.
Veti afla si de care numere trebuie sa va temeti fiindca va sunt nefaste si in ce zile ale lunii sa nu intreprindeti nimic important fiindca in mod sigur veti da gres.

Un exemplu de intelepciune numerologica:

Numarul personalitatii: aduna cifrele zilei in care te ai nascut – rezultatul arata de ce ai nevoie in viata
Numarul drumului tau in viata: aduna toate cifrele zilei in care te ai nascut si vei vedea ce trebuie sa faci in viata ta.
Numarul sufletului: adunand numerele derivate din vocalele din numele tau, vei afla ce daruri sufletesti posezi
Numarul expresiei – daca aduni numerele derivate din numele tau intreg vei afla care este suma inzestrarilor si a experientei tale de viata pana in momentul de fata.

Mi-am facut si eu cateva numerograme si am aflat lucruri noi, surprinzatoare si specifice despre mine insumi – gandesc practic, caut sa fiu respectat si sa mi-se recunoasca meritele, sunt demn de incredere, cand ma intalnesc cu oameni noi sunt fie prea suspicios fie prea credul si oare n-ar fi mai bine sa fiu mai realist si mai obiectiv? Familia ma adora, vreau sa-i ajut pe oameni, destinul meu e sa fiu conducator, etc. Acelasi principiu ca la horoscop – 80% lucruri bune si magulitoare la culme (Mai vino pe la noi, fraiere draga! Iubim banisorii tai), 20% rele dar trecatoare – un om ca tine le va invinge in mod sigur. Dupa ce viata iti spune ca esti un perdant perpetuu – nu e oare o consolare sa afli din analiza numerologica ce comoara de om esti si cate lucruri minunate te pandesc dupa colt si cum comploteaza binefacerile sa vina peste tine? Si tantalaul tantalailor crede cu placere ca este un om destept si valoros. Si va fi informat despre asta fie ca s-a nascut la 25 octombrie sau la 26 octombrie. Numerele au magia lor si ii dau si celei mai goale vieti sens, semnificatie, scop si continut.

Prietenii mei clujeni psihologi prezinta astfel situatia: “Da, nevoia de predictibilitate este una biologica pentru specia noastra, asa cum le avem pe cele legate de hrana, oxigen etc. Ea poate fi cel mai simplu satisfacuta de sens si semnificatie. Problema este ca nu tot ceea ce este cu sens si semnifcatie este si adevarat, desi tot ceea ce este adevarat are sens si semnificatie. Adevarul fiind produs prin cercetare stiintifica, evident ca nu poate tine pasul cu numarul intrebarilor existente! Astfel ca, mintile mai slabe (si ele sunt cele mai multe!) asimileaza orice care pare cu sens si semnificatie, chiar daca nu este adevarat (ex. astrologie, numerologie, vrajitorie etc.). Sunt putini cei care pot sa tolereze impredictibilitatea, pana cand apar informatii care au sens si semnificatie dar sunt si adevarate (cand vorbesc de adevar ma refer la definitia lui pozitivista/postpozitivista); ei sunt deobicei marile minti care produc evolutia omenirii.” (prof Daniel David)

Dna dr. Aura Szentagotai adauga: “evenimentele incontrolabile, impredictibile si ambigue sunt percepute ca stresante (mai ales pe termen lung) de aceea evitam sa traim astfel de situatii si ne construim tot felul de explicatii, chiar daca nu sunt reale.”

Nu ne place sa nu stim ce va fi, deci ne spunem povesti – si asta cu numere este una dintre ele. Sunt ele minciuni sau adevaruri? Sau ceva intermediar si combinat?

Dar exista desigur si o numerologie intunecata – numere malefice de care trebuie sa ne temem. In cultura noastra teama de numarul 13 – zis si duzina dracului fiindca urmeaza dupa numarul foarte divizibil 12, duce la aberatii de tipul caselor din care lipseste etajul 13 sau al strazilor in care dupa casa 12 urmeaza 12a si 14. Fiecare cultura cu numerele ei faste si nefaste.

Acum revista a ajuns la numarul 342; daca atat eu cat si firma UPC cat si buna colaborare dintre noi si-ar demonstra longevitatea si am merge cam in acelasi ritm, undeva pe la 20 aprilie 2015 as avea o problema spinoasa. Ar trebui sa apara numarul 666 al lui Info Kappa si daca avem in vedere ceea ce se cheama scurt si cuprinzator, hexakosioihexekontahexafobia adica teama de Numarul Fiarei – ce ar trebui sa fac? Sufar de gandire inceata – dar am destul timp sa rezolv problema. Ar trebui sa tin cont de predictia Babei Vanga pe care am amintit-o pe la inceput care zice ca Romania va deveni “pamant sfant” – cand insa? Banuiesc ca asta inseamna de fapt – o teocratie, stat condus de biserica. Tinand cont de atitudinea rationala a BOR in problema pasapoartelor biometrice – astept si voi incerca sa rezolv problema in mod realist daca si cand va fi cazul.

Ce sa va spun despre Numerologie? In: http://home.comcast.net se da o definitie ofensatoare a sa Рcica numerologia ar fi arta de a-i face pe oamenii prosti sa creada ca numerele sunt magice. Necazul e ca nu numai oamenii prosti cred asta; dar depinde de sensul in care sunt numerele magice. Cititi de exemplu: http://www.stetson.edu sau ganditi-va la numerele cu nume Рnumarul de aur, ̡, e si altele din matematica, cititi ce s-a mai descoperit in teoria numerelor prime si veti gasi o imensa doza de magie adevarata care nu cauta sa va duca de nas ca cealalta. Doctorul Virgil Razesu imi atrage atentia asupra unui aspect dragut si logic al numerelor arabe pe care le folosim, gasiti o descriere aici: http://www.haios.ro.

Acum daca vreti sa aflati adevarul despre Numerologie – inclusiv in perspectiva istorica – evolutia pseudo-stiintei acesteia in timp si prin culturi succesive si paralele, cititi va rog: http://www.straightdope.com. E un articol care arata cu rabdare si cu argumente logice si istorice ca singura magie a numerelor este de natura strict matematica si este inept ca intre data nasterii si destinul tau sa existe o legatura ascunsa, sau ca numele tau iti influenteaza soarta prin intermediul unor numere legate de litere.

Acest Straight Dope este o mare descoperire pentru mine; e o rubrica de intrebari si raspunsuri din revista americana Chicago Reader, scrisa de Cecil Adams. Foloseste sloganul “Luptam impotriva ignorantei incepand din 1973. (dureaza mai mult decat am crezut)”. Pe undeva seamana cu Info Kappa – iertati-mi carenta de modestie – dar pare sa aiba succes mult mai mare – pe mine nu prea ma intreaba lumea si totusi ma straduiesc sa raspund la ce are trebui – zic eu – sa ma intrebe.

Cam la fel de binevoitor scrie despre Numerologie si Dictionarul Scepticului: http://skepdic.com

Numerologia are succes la mase – dar daca ma gandesc bine nu chiar ca Astrologia – e mai usor de inteles si de acceptat ideea ca pozitia stelelor si a planetelor hotareste ce se intampla cu oamenii in general si cu tine in special si sa speri ca corpurile ceresti se vor stradui sa aduca toate binefacerile posibile intr-o lume care are ca scop principal ca tie sa-ti mearga bine. Dar stelele sunt ceva concret, pe cand numerele sunt abstracte si dresate sa exprime cantitati; este ceva mai greu sa devina si purtatoare de calitati si de elemente ale destinului.

Astea fiind zise, ramane sa analizam un singur lucru – cum pot fiintele umane care au gandit, scris si realizat atatea lucruri deosebite in stiinta, tehnologie si arta – sa creada in asemenea povesti lipsite de sens? Si daunatoare fiindca sufoca Ratiunea? De vina este – din pacate creierul uman, un organ pe care, politicosi fiind (si nu vreau sa ma pun rau cu al meu propriu) nu avem voie sa-l ofensam. Dar uite ce am descoperit despre creier.

Am vorbit nu de mult de o carte, aparuta anul trecut – “Kluge – constructia la voia intamplarii a creierului uman” de Gary Marcus. Iat-o prezentata aici de catre un blogger roman care imi place: http://marianhanganu.blogspot.com

Creierul nostru – pe care eu l-am descris in IK 64 – este departe de a fi alcatuit dupa un plan, ci este o incropeala din ce a putut aduna evolutia in timpul relativ scurt de cand am coborit din copaci si am inceput sa mergem intr-un numar par, minim, de picioare. Este o constructie improvizata cu defecte, mult mai buna in a impiedica tigrul cu colti de sabie sa ne consume decat sa rezolve problemele complexe pe care fie le-am primit de-a-gata fie le-am creat noi, cu o eficienta demna de o cauza mai buna, pe parcursul vietii si al istoriei.

Saptamana asta am aflat despre o alta carte, tot despre creier scrisa de o psiholoaga din Australia, Cordelia Fine – in engleza “A Mind of its own” si spre bucuria mea aflu ca a si fost tradusa in limba romana: “Creierul pe cont propriu”. Eu as fi incercat cu “Mintea de capul ei”. Daca Kluge ne spune despre greselile de constructie ale creierului uman, cartea Dnei. Fine ne dezvaluie multe pacate functionale ale acestui organ. Nu am citit cartea dar am citit multe recenzii si prezentari ale ei. Ideile sunt clare si sustinute cu atatea exemple incat rezistenta este inutila. Cu atat mai mult cu cat cele doua carti luate impreuna, in contextul unor lucruri despre care am vorbit mereu, explica si succesul – pe care eu il cred patologic si tragi-comic, al unor constructii mentale lipsite de orice dovada reala, cum e si Numerologia noastra de azi .

Aflam – vezi si Mottoul – ca creierul poate fi caracterizat ca: ingamfat, egotist, cu vointa slaba, bigot, incapatanat, imoral, nefiabil ( nu “are’ cuvant” si nu poti avea incredere in el),…poate fi asemanat mai mult (citez) “cu un politician populist lipsit de scrupule decat cu un cautator cinstit al adevarului.” Creierul ne joaca feste urate, se agata si se ataseaza de prejudecati, intelege multe lucru in mod gresit, are obiceiul de a vedea realitatea in functie de dorinte, gaseste mereu scuze pentru cele mai imorale fapte, ne inseala si efectiv, cauta sa ne impiedice sa vedem lumea asa cum e. Ne face influentabili, incuiati si – asta e culmea culmilor negative – irationali.

Idealul care ma calauzeste – A Gandi Bine – (realist, rational, la rece) imi pare a fi si mai dificil acum, cand vad ca uneltele de lucru au atatea probleme de calitate – la nivel structural si functional. Nu e placut sa tai un copac cu un topor care nu a fost bine ascutit niciodata – dar comparatia e prea simplista.

Acum imi dau seama ca arhidusmanul meu, Garimbe Cillos mi-a facut de fapt un compliment cand a comparat lupta mea impotriva superstitiilor cu actiunea unei muste care vrea sa opreasca cu forta paletele ventilatorului (IK 324). Nu, musca are mari sanse de reusita fata de mine. Ati auzit de Tantarul cel Viteaz care se sacrifica incercand sa opreasca helicopterul care merge sa imprastie tantarocide peste mlastina lui de bastina? E o comparatie mai realista. Si imi apare clar – despre ce trebuie sa scriu in urmatorul editorial.

Peter Gluck Editorial

 1. ioana
  June 6th, 2009 at 01:50 | #1

  mda … sunt covinsa ca putini au rabdare sa citeasca pana la sfarsit si stii dc, pt ca oamenilor le place sa fie mintiti si daca incerci sa le zici adevarul sau doamne fereste , sa le deschizi tu ochii, esti privit ca un nebun si se arunca cu pietre in tine … ce sa facem ? efectul de turma e in toi … mult Succes in continuare … frumos articol ;)

 2. June 24th, 2009 at 14:50 | #2

  foarte frumos articolul. iti place sa scri, iti place sa te citesti, iti place sa crezi doar in tine, esti orgolios si cutezator. asta nu reise din cifre. avem dreptul la propria opinie. eu una, te felicit. doar ca NUMEROLOGIA nu se invata, intr-o seara, la “fara frecventa”.
  NUMEROLOGIA este foarte importanta in viata noastra.ba nu am avut voie, ba nu am avut timp,ba am descoperit ca nu avem specialisti. Numrologia este o ;tiinta chiar daca unii se sperie de ea si o neaga. cu ce ii deranjeaza si de ce? daca negam existenta Numerologiei, ar trebuie sa negam existenta si realizarile lui Pitagora, negand aritmetica, geometria… NUMEROLOGIA EXISTA, chiar daca unii oameni nu o inteleg. oamenii mor, NUMEROLOGIA traieste pentru alti oameni, pentru noi toti. oricum, frumos articol! felicitari!

 1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.